Blog
  • Αρχική
27
09
2018

5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΕΙΣΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Εκτός από τους 5 βασικούς και σοβαρούς λόγους που θα σου πω παρακάτω, ο λόγος που με έπεισε εμένα προσωπικά ήταν μια συγκλονιστική σκηνή που είδα σε… βίντεο.

Ήταν από τις πρώτες μας καλοκαιρινές διακοπές, εμείς με τον περίπου ενός έτους γιο μας και οι κουμπάροι μας με τη λίγο μεγαλύτερη κορούλα τους. Ο χαρούμενος κουμπάρος/μπαμπάς κρατούσε στο βίντεο που χαζεύαμε μετά την επιστροφή μας τη μικρή του από το χεράκι και μας μιλούσε για το πόσο ωραίες διακοπές περνούσαμε.

Η μικρούλα όμως -πάντα κρεμασμένη στο χέρι του μπαμπά- ήταν μέσα στο νερό, εννοώ και το κεφαλάκι της, χωρίς να κουνιέται και να αντιδρά. Εντάξει, δεν είχαμε δράματα: Δευτερόλεπτα μετά ο φίλος μας κατάλαβε ότι το παιδί του έπινε νερό, το σήκωσε ψηλά και κάπου εκεί κόπηκε απότομα το βίντεο.

Οι εικόνες όμως αυτές με έπεισαν πως το να γράψω το γιο μου στο κολυμβητήριο ήταν σούπερ απαραίτητο, όχι μόνο επειδή θα του έκανε με πολλούς τρόπους καλό, αλλά γιατί σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, τα παιδιά μας επιβάλλεται να γνωρίζουν κολύμπι από μωρά.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική. Έχει ζέστη αλλά όχι καύσωνα, το παιδί θα μπει με κέφι στο νερό (άλλωστε τα πρώτα μαθήματα είναι ουσιαστικά παιχνίδι) και θα είναι έτοιμο για τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα. Αν ακόμη το σκέφτεσαι, διάβασε τους 5 λόγους που θα σε πείσουν να βγάλεις από τώρα το μαγιό και τις σαγονιάρες του μικρού σου από τη ντουλάπα.

Το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση για τα μικρά παιδιά

Η άνωση και το νερό βοηθούν το σώμα του παιδιού να ασκηθεί και να δυναμώσει χωρίς όμως να ασκούνται πιέσεις στις ευαίσθητες ακόμη αρθρώσεις του και χωρίς τους κινδύνους τραυματισμού που μπορεί να υπάρχουν σε άλλα αθλήματα.
Με το κολύμπι βελτιώνεται επίσης η μυική συναρμογή ενός παιδιού, δηλαδή μαθαίνουν οι μύες του να λειτουργούν συντονισμένα και ταυτόχρονα δυναμώνει το μυοσκελετικό του σύστημα. Όσο για την ιδανική συχνότητα και χρόνο, αρκούν 2 με 3 φορές την εβδομάδα για 20-40 λεπτά κάθε φορά.
(Προσωπικά, αυτές οι επισκέψεις στο κολυμβητήριο ήταν το διάλειμμά μου, αφού καθόμουν έξω από την πισίνα και έπινα έναν καφέ διαβάζοντας το βιβλίο μου. Η μόνη μου «υποχρέωση» ήταν να κουνάω το χέρι μου όταν άκουγα «μαμά» – από το δικό μου παιδί ή από άλλα, δεν είχε και τόση σημασία!)

Η επαφή με το νερό χαλαρώνει (και κουράζει θα συμπληρώσω)

Το ζούμε το καλοκαίρι που κάνουμε τα μπάνια μας στη θάλασσα, το υπογράφουν και οι επιστήμονες: Η αίσθηση της άνωσης που νιώθουμε μέσα στο νερό είναι μια πολύ χαλαρωτική εμπειρία και δρα ως αγχολυτικό – κάτι που (δυστυχώς) έχουν μεγάλη ανάγκη τα περισσότερα παιδιά σήμερα!
Όσο για το νηπιάκι και την πισίνα; Θα σου πω μόνο ότι ο γιος μου, που ήταν τσακωμένος με τον ύπνο, τις μέρες που είχαμε πισίνα κοιμόταν σαν πουλάκι όλο το βράδυ. Αξία ανεκτίμητη!

Το κολύμπι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ρώτησε και τον παιδίατρό σου: Τα παιδιά που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο, όπως και τα παιδιά που κάνουν πολλά θαλασσινά μπάνια το καλοκαίρι, αρρωσταίνουν λιγότερο και πιο ελαφριά στη διάρκεια του χειμώνα! Ειδικά αν έχεις και δεύτερο, μικρότερο παιδάκι ή μωρό, αυτό το tip θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Το παιδί θα κάνει καινούργιους φίλους

Το κολύμπι είναι ένα κοινωνικό άθλημα. Παρότι έχουν περάσει χρόνια από τότε, το έχω εικόνα: Όχι μόνο τα παιχνίδια των παιδιών μέσα στο νερό αλλά και το μετά, που καθόμασταν 2-3 μαμάδες που είχαμε γνωριστεί παρακολουθώντας τα βλαστάρια μας να σκίζουν τα νερά της πισίνας, και εμείς πίναμε καφέ στο καφενείο του αθλητικού κέντρου στη γειτονιά μας ενώ τα αγόρια μας έτρεχαν πάνω κάτω στα γήπεδα. (Επίσης εξαιρετικό για έναν καλό νυχτερινό ύπνο!)

Το κολύμπι είναι ένα low cost άθλημα

Οι περισσότεροι Δήμοι διαθέτουν πια πισίνες –και αν όχι ο δικός σου δήμος, το πιθανότερο είναι πως θα βρεις δημοτική πισίνα κοντά στο σπίτι σου- ενώ το κόστος για τα μαθήματα δεν είναι απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα άλλα σπορ που θα δοκιμάσει το παιδί σου στο μέλλον.
Αλλά και ο εξοπλισμός που χρειάζεται το παιδί είναι τα… καλοκαιρινά του αξεσουάρ (μαγιό, σαγονιάρες, μπουρνούζι ή πετσέτα) ενώ το μόνο επιπλέον είναι το σκουφάκι το οποίο της τάξης των λίγων ευρώ.

Δημήτρης Ευαγγέλου

author: Δημήτρης Ευαγγέλου